SMIS+

Eurostatova jedinica A-6 prati usklađenost statističkih sistema zemljama proširenja (i sve veći broj istočnih susjednih evropskih zemalja - ENP) s pravnom tekovinom EU u statistici. Praćenje usklađenosti sprovodi se jednom godišnje u saradnji s nacionalnim statističkim institutom (NSI). Statistički Kompendijum i SMIS + (statistički informacijski sistem za upravljanje) su dva važna alata koji se koriste u procesu praćenja usklađenosti.

Od nacionalnog statističkog instituta se traži da sprovede samoprocjenu razvoja statističkog sistema u svojim zemljama podnošenjem on-line informacija u SMIS +. Od potencijalnih kandidata se traži da daju svoje opšte ocjene na razini teme, a zemlje kandidati na razini modula, uključujući, gdje je to moguće, pravnu osnovu i setova podataka navedenih u SMIS +. Od zemlja se traži, da procjene stepen usklađenosti za svaki modul / temu.

Jedinica A-6 i tehničke jedinice obezbjeđuju povratu informciju, na procjenu nacionlanog statističkog instituta, unosom njihove ocjene u aplikaciju. Kao rezultat ove vježbe SMIS + može generisati izvještaje koji se koriste, za proces pristupanja, od strane Eurostat-a, kao i za praćenje usklađenosti od strane samog nacionlanog statističkog instituta. Procjene izvještaja su važni input za poglavlje 18 "Statistika" izvještaja o napretku koje usvaja Komisija svake godine, kao i za druge svrhe praćenja koje provodi jedinica A-6.

SMIS+ 2014

SMIS+ 2011

SMIS+ 2009

 

 

.