Novosti

21.01.2011.
Usvojeni obrasci popisa stanovništva objavljeni na sajtu Monstata

Zavod za statistiku Crne Gore se nalazi u završnim priprema za sprovođenje “Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini”, koji će se sprovesti od 1. do 15. aprila.
 U cilju postizanja apsolutne transparentnosti projekta Popis stanovništva, domaćinstava i stanova i obavještavanja javnosti o pripremama za njegovu realizaciju Zavod za statistiku je objavio osnovne obrasce za sprovođenje popisa na web sajtu (www. monstat.org) i svi zainteresovani građani, institucije, laička i stručna javnost mogu ovdje potpuno imati uvid u sve stručne detalje ovog projekta. 
Takođe, obavještavamo javnost da će sva dokumentacija koja se odnosi na Popis, a koja je usvojena od strane „Biroa za organizaciju i sprovođenje popisa“, biti redovno dostupna javnosti preko navedenog web sajta. 
Podsjećamo ovom prilikom javnost da je Monstat-Zavod za statistiku Crne Gore, institucija koja sve svoje aktivnosti realizuje profesionalno u skladu sa standardima statističke struke. Sve aktivnosti Monstat realizuje pod monitoringom i uz konsultativnu pomoć najrelevantnijih međunarodnih statističkih institucija. 
Ovako organizovan rad je baziran i na velikom iskustvu u realizaciji veoma uspjesno obavljenog projekta Popis stanovnistva, domacinstava i stanova 2003. godine, za koji je Monstatu saopšteno javno međunarodno priznanje, a data je i visoka ocjena, od strane relevantnih naučnih radnika, statističara i analitičara, te relevantne međunarodne statističke javnosti, za Popis koji je dao obilje podataka koje smo objavljivali u brojnim specijalizovanim statističkim publikacijama. 
Prema riječima Radomira Đurovića, direktora Monstata ovaj projekat je od velikog društvenog značaja i Zavod ga realizuje već drugi put u punom kapacitetu, samostalnim vodjenjem. 
„Sve aktivnosti, realizujemo sa ciljem kvalitetnog prikupljanja i obrade podataka, poštovanja statistike kao struke i njenih pravila, te poštovanja medjunarodnih principa realizacije projekata kakav je Popis stanovništva, domaćinstava i stanova. To činimo ne samo u interesu Monstata kao institucije, već upravo u interesu svih gradjana Crne Gore. Sve kapacitete naše institucije smo stavili u funkciju uspješne realizacije ovog projekta i očekujem da će projekat do kraja uspjeti da se odupre pritiscima nestručne javnosti i da ćemo u konačnom dobiti obilje podataka neophodnih za formiranje stvarne slike o stvarnosti crnogorskog društva. ”- zaključio je Đurović.

Ovdje možete preuzeti obrasce za popis stanovništva 2011.

 


.