Novosti

15.04.2014
Mjesečna inflacija u martu iznosila +0,1%

Mjesečna inflacija u martu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je +0,1%, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile niže za -0,9%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: voća; povrća; odjeće; obuće; farmaceutskih proizvoda; hljeba i žitarica.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Odjeća i obuća (+1,2%); Zdravlje (+0,8%); Hrana i bezalkoholna pića (+0,1%); dok je pad cijena zabilježen u grupama: Ostali proizvodi i usluge (-0,8%); Hoteli i restorani (-0,6%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,3%); Rekreacija i kultura (-0,3%); Alkoholna pića i duvan (-0,2%). Cijene u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva; Prevoz; Komunikacije; Obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u martu zabilježene su u grupama: Alkoholna pića i duvan (+7,5%); Zdravlje (+2,7%); Ostali proizvodi i usluge (+1,5%); Hoteli i restorani (+0,6%); Obrazovanje (+0,2%); dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Odjeća i obuća (-4,9%); Rekreacija i kultura (-4,4%); Komunikacije (-4,3%); Prevoz (-1,9%); Hrana i bezalkoholna pića (-1,2%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,3%).


.