Popis poljoprivrede 2024. godine

Popis poljoprivrede je po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi na svakih deset godina u skladu sa jedinstvenim standardima UN, FAO i Evropske komisije.

Pravni osnov 

Pravni osnov za sprovođenje Popisa poljoprivrede 2024. godine, je Zakon o popisu poljoprivrede za 2024. godinu ("Službeni list Crne Gore", br. 77/2024 od 05.08.2024.). 

METODOLOŠKE OSNOVE 

Opis istraživanja

Cilj Popisa poljoprivrede je da se obezbijede međunarodno uporedivi podaci o strukturi poljoprivrednih gazdinstava kojim će se prikazati realna slika poljoprivrede u Crnoj Gori i na osnovu kojih će se planirati i donositi odgovarajuće odluke za njen razvoj.

Popisom poljoprivrede prikupljaju se podaci o broju poljoprivrednih gazdinstava, površini korišćenog poljoprivrednog zemljišta po kategorijama korišćenja, stočnom fondu po vrstama i kategorijama, licima koja učestvuju u poljoprivrednoj proizvodnji prema polu, objektima za smještaj stoke, mašinama, opremi i dr.

Uprava za statistiku je na bazi raspoloživih izvora zvanične statistike i administrativnih izvora formirala populaciju (spisak gazdinstava) koja će biti obuhvaćena Popisom poljoprivrede.

Jedinice popisa

Popisom poljoprivrede biće obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva (porodično poljoprivredno gazdinstvo i poslovni subjekat, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik) koja ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o popisu poljoprivrede ("Sl. list CG", br. 77/24), član 4 (Jedinice koje se obuhvataju popisom poljoprivrede) tj. obuhvatiće se poljoprivredna gazdinstva koja zadovoljavaju najmanje jedan od predviđenih kriterijuma: 

  • 5000 m2 korišćenog poljoprivrednog zemljišta,
  • 3000 m2 oranica,
  • 1000 m2 aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja, cvijeća i ukrasnog bilja, sjemena i rasada,
  • 1000 m2 voća, jagodičastog voća, orašastog voća, vinograda, maslinjaka, rasadnika i drugih višegodišnjih zasada,
  • 100 m2 plastenika,
  • 100 m2 pečurki,
  • 10 košnica pčela,
  • 1 uslovno grlo.
     

Metod i vrijeme prikupljanja podataka

Popis poljoprivrede priprema, organizuje i  sprovodi Uprava za statistiku.

Popis se sprovodi u periodu od 1. oktobra do 1. decembra 2024. godine.

Prikupljanje podataka vršiće se metodom intervjua i direktno na terenu popisivači unose podatke kroz aplikativni model instaliran na elektronskim uređajima.

Zaštita individualnih podataka

Zaštita individualnih podataka je predviđena Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike (“Sl. list CG”, br. 18/12, 47/19), članovi 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 i 61 i Zakonom o popisu poljoprivrede ("Sl. list CG", br. 77/24), članovi 21, 22 i 23.

Više informacija možete naći u sekcijama ispod: 

.