Novosti

15.08.2014
Mjesečna deflacija u julu iznosila -0,4%

Mjesečna deflacija u julu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,4%, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile niže za -1,2%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena: povrća; voća; obuće i odjeće.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (-1,2%); Odjeća i obuća (-0,9%), dok je rast cijena zabilježen u grupama: Hoteli i restorani (+2,2%); Ostali proizvodi i usluge (+0,4%); Alkoholna pića i duvan (+0,2%); Rekreacija i kultura (+0,2%). Cijene u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva; Pokućstvo i rutinsko održavanje stana; Zdravlje; Prevoz; Komunikacije i Obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabilježene su u grupama: Odjeća i obuća (+2,9%); Alkoholna pića i duvan (+1,5%); Zdravlje (+1,5%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+0,9%); Hoteli i restorani (+0,9%), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Rekreacija i kultura (-5,0%); Komunikacije (-4,0%); Hrana i bezalkoholna pića (-3,2%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,8%); Prevoz (-0,4%); Ostali proizvodi i usluge (-0,2%).


.