Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

18.12.2014
Mjesečna deflacija u novembru iznosila -0,2%

Mjesečna deflacija u novembru mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,2%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena: usluga smještaja; voća; goriva i maziva; frizerskih, kozmetičkih i drugih ličnih usluga; povrća.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Hoteli i restorani (-0,8%); Ostali proizvodi i usluge (-0,6%); Prevoz (-0,4%); Hrana i bezalkoholna pića (-0,2%); Odjeća i obuća (-0,2%), dok je rast cijena zabilježen u grupama: Zdravlje (+1,2%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (+0,2%); Rekreacija i kultura (+0,2%). Cijene u grupama: Alkoholna pića i duvan; Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva; Komunikacije; Obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji u novembru 2014. godine iznosila je 0,4%, dok je u Euro području u istom mjesecu iznosila 0,3%. U Crnoj Gori u novembru 2014. godine potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine bile su u prosjeku niže za -0,3%.

Pozitivne godišnje stope inflacije u novembru zabilježene su u grupama: Zdravlje (+3,5%); Alkoholna pića i duvan (+1,5%), Hrana i bezalkoholna pića (+1,0%), dok su negativne godišnje stope zabilježene u grupama: Komunikacije (-3,5%); Prevoz (-2,5%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,5%); Ostali proizvodi i usluge (-0,8%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,6%); Hoteli i restorani (-0,6%); Rekreacija i kultura (-0,5%).
Saopštenje


.