Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

23.01.2015
Harmonizovani indeks potrošačkih cijena (HICP) Decembar 2014. godine

Mjesečna deflacija u decembru iznosila -0,3%

Mjesečna deflacija u decembru mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,3%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena: goriva i maziva; voća; mesa; namještaja i pokućstva.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Prevoz (-2,7%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,3%); Hrana i bezalkoholna pića (-0,2%); Odjeća i obuća (-0,2%), dok je rast cijena zabilježen u grupama: Hoteli i restorani (+0,8%); Zdravlje (+0,1%). Cijene u grupama: Alkoholna pića i duvan; Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva; Komunikacije; Rekreacija i kultura; Obrazovanje; Ostali proizvodi i usluge su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji u decembru 2014. godine iznosila je -0,1%, dok je u Euro području u istom mjesecu iznosila -0,2%. U Crnoj Gori u decembru 2014. godine potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine bile su u prosjeku niže za -0,6%.

Pozitivne godišnje stope inflacije u decembru zabilježene su u grupama: Zdravlje (+3,6%); Alkoholna pića i duvan (+1,7%); Hrana i bezalkoholna pića (+0,8%); Odjeća i obuća (+0,6%); Hoteli i restorani (+0,3%), dok su negativne godišnje stope zabilježene u grupama: Prevoz (-5,1%); Komunikacije (-3,5%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,7%); Ostali proizvodi i usluge (-0,9%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,7%); Rekreacija i kultura (-0,4%).

Saopštenje


.