Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

25.02.2015
Mjesečna deflacija u januaru iznosila -0,2%

Mjesečna deflacija u januaru, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,2%, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 0,2%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena: goriva i maziva; odjeće i obuće; prevoza putnika drumom odnosno usluga taksi prevoza. Potrošačke cijene u periodu januar-decembar 2014. godine u odnosu na isti period prethodne godine bile su u prosjeku niže za -0,7%.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Prevoz (-4,2%); Odjeća i obuća (-2,8%), dok je rast cijena zabilježen u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (+0,9%); Zdravlje (+0,3%). Cijene u grupama: Alkoholna pića i duvan; Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva; Pokućstvo i rutinsko održavanje stana; Komunikacije; Rekreacija i kultura; Obrazovanje; Hoteli i restorani; Ostali proizvodi i usluge su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u januaru zabilježene su u grupama: Zdravlje (+3,3%); Odjeća i obuća (+1,9%); Rekreacija i kultura (+1,9%); Hrana i bezalkoholna pića (+1,8%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+1,3%); Alkoholna pića i duvan (+0,7%); Komunikacije (+0,2%), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Prevoz (-8,8%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,2%); Ostali proizvodi i usluge (-1,0%); Hoteli i restorani (-0,8%).
Saopštenje


.