Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

27.02.2015
Mjesečna deflacija u januaru iznosila -0,2%

Mjesečna deflacija u januaru mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,2%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena: goriva i maziva; odjeće i obuće; usluga u restoranima; usluga taksi prevoza.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Prevoz (-3,8%); Odjeća i obuća (-2,8%), dok je rast cijena zabilježen u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (+1,0%); Zdravlje (+0,3%). Cijene u grupama: Alkoholna pića i duvan; Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva; Pokućstvo i rutinsko održavanje stana; Komunikacije; Rekreacija i kultura; Obrazovanje; Hoteli i restorani; Ostali proizvodi i usluge su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji u januaru 2015. godine iznosila je -0,5%, dok je u Euro području u istom mjesecu iznosila -0,6%. U Crnoj Gori u decembru 2014. godine potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine bile su u prosjeku više za 0,2%.

Pozitivne godišnje stope inflacije u januaru zabilježene su u grupama: Zdravlje (+3,2%); Hrana i bezalkoholna pića (+2,0%); Odjeća i obuća (+1,8%); Alkoholna pića i duvan (+1,4%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+1,3%); Rekreacija i kultura (+1,0%); Komunikacije (+0,2%), dok su negativne godišnje stope zabilježene u grupama: Prevoz (-8,9%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,2%); Ostali proizvodi i usluge (-0,9%); Hoteli i restorani (-0,8%).
Saopštenje


.