Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

20.03.2015
Harmonizovani indeks potrošačkih cijena (HICP) Februar 2015. godine

 Mjesečna inflacija u februaru mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,3%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: povrća; goriva i maziva; voća; električnih aparata za ličnu njegu i ostalih proizvoda i aparata za ličnu njegu; mlijeka, sira i jaja.

 
Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (0,8%); Prevoz (0,7%); Ostali proizvodi i usluge (0,7%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-0,3%), Hoteli i restorani (-0,2%). Cijene u grupama: Alkoholna pića i duvan; Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva; Pokućstvo i rutinsko održavanje stana; Zdravlje; Komunikacije; Rekreacija i kultura; Obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.
 
Godišnja inflacija u Evropskoj uniji u februaru 2015. godine iznosila je -0,2%, dok je u Euro području u istom mjesecu iznosila -0,3%. U Crnoj Gori u februaru 2015. godine potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine bile su u prosjeku niže za 0,1%.
 
Pozitivne godišnje stope inflacije u februaru zabilježene su u grupama: Odjeća i obuća (3,7%); Zdravlje (2,9%); Hrana i bezalkoholna pića (2,3%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,6%); Rekreacija i kultura (1,2%); Alkoholna pića i duvan (1,1%); Komunikacije (0,1%), dok su negativne godišnje stope zabilježene u grupama: Prevoz (-8,3%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,1%); Hoteli i restorani (-1,0%); Ostali proizvodi i usluge (-0,2%).
 

.