Novosti

19.06.2015
Harmonizovani indeks potrošačkih cijena (HICP) Maj 2015. godine

Mjesečna inflacija u maju 0,8%

Mjesečna inflacija u maju mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,8%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: goriva i maziva; usluga smještaja; povrća; usluga ishrane u restoranima, kafeima, barovima i kioscima; mlijeka, sira i
jaja. Potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u maju 2015. godine u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine bile su u prosjeku više za 1,6%, dok su u periodu januar-maj 2015. godine u odnosu na isti period prethodne godine bile su u prosjeku više za 0,7%.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Prevoz (3,2%); Hoteli i restorani (1,6%); Hrana i bezalkoholna pića (0,7%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Ostali proizvodi i usluge (-0,4%); Odjeća i obuća (-0,3%); Alkoholna pića i duvan (-0,2%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,2%). Cijene u grupama: Zdravlje; Komunikacije; Rekreacija i kultura; Obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u maju zabilježene su u grupama: Alkoholna pića i duvan (4,1%); Hrana i bezalkoholna pića (3,8%); Odjeća i obuća (3,1%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (2,6%); Zdravlje (2,6%); Rekreacija i kultura (2,0%); Ostali proizvodi i usluge (0,1%), dok su negativne godišnje stope zabilježene u grupama: Prevoz (-1,9%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,3%); Hoteli i restorani (-0,1%).

Saopštenje


.