Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Novosti

20.07.2015
Mjesečna inflacija u junu 1,2%

Mjesečna inflacija u junu mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je 1,2%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: usluga smještaja; usluga ishrane u restoranima, kafeima, barovima i kioscima; voća; goriva i maziva; namještaja i pokućstva. Potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u junu 2015. godine u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine bile su u prosjeku više za 2,0%, dok su u periodu januar-jun 2015. godine u odnosu na isti period prethodne godine bile su u prosjeku više za 0,9%.
Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hoteli i restorani (8,4%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (0,8%); Prevoz (0,4%); Rekreacija i kultura (0,4%); Alkoholna pića i duvan (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-0,6%); Hrana i bezalkoholna pića (-0,5%); Komunikacije (-0,1%). Cijene u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva; Zdravlje; Obrazovanje; Ostali proizvodi i usluge su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.
Pozitivne godišnje stope inflacije u junu zabilježene su u grupama: Hoteli i restorani (5,1%); Alkoholna pića i duvan (3,5%); Zdravlje (2,6%); Odjeća i obuća (2,5%); Hrana i bezalkoholna pića (2,4%); Rekreacija i kultura (2,4%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (2,0%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (0,7%); Ostali proizvodi i usluge (0,2%), dok je negativna godišnja stopa zabilježena u grupi Prevoz (-1,6%).
Saopštenje


.