Novosti

15.12.2017
Bruto domaći proizvod (BDP) i stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći za 2016. godinu

EUROSTAT je 14. decembra 2017. godine objavio podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2016. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći. MONSTAT je učestvovao u ovom projektu zajedno sa nacionalnim statističkim institutima ostalih evropskih zemalja.
 
Bruto domaći prozivod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2016. godini iznosio je 45% prosjeka EU28.
 
Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU28, i iznosi 258% evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 49% prosjeka EU.
 
Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 60% prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 45% prosjeka EU. Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 37% evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina na nivou od 32% dok je Albanija na nivou od 29% evropskog prosjeka.
 

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala između 47% ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 32% iznad prosjeka EU u Luksemburgu. 

Saopstenje


 

.