Novosti

21.06.2019
Prva procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) i stvarne individualne potrošnje (SIP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći za 2018. godinu

EUROSTAT je 19. juna 2019. godine objavio preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2018. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći. MONSTAT je učestvovao u ovom projektu zajedno sa nacionalnim statističkim institutima ostalih evropskih zemalja.
 
Prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2018. godini iznosio je 47% prosjeka EU.
 
Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 254% evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 50% prosjeka EU.
 
Od zemalja iz regiona, koje imaju status kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU, Crna Gora ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 47% prosjeka EU, dok se Srbija nalazi na drugom mjestu na nivou od 40% prosjeka EU. Sjeverna Makedonija se nalazi na nivou od 38% evropskog prosjeka, dok se Albanija i Bosna i Hercegovina nalaze na nivou od 31% evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala između 44% ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 32% iznad prosjeka EU u Luksemburgu. 

Saopštenje


.