Novosti

25.06.2019
Komparativni nivoi cijena 37 evropskih država za 2018. godinu

EUROSTAT je 20. juna 2019. godine objavio komparativne nivoe cijena 37 evropskih država. Grupu od 37 evropskih država čine 28 članica EU, 3 EFTA članice (Island, Norveška i Švajcarska), zatim 5 zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU (Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija i Turska) i Bosna i Hercegovina, potencijalni kandidat za članstvo u EU.
Prikazani rezultati zasnivaju se na istraživanju koje se sprovodi u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PKM), kojim se prikupljaju cijene za oko 440 uporedivih proizvoda, omogućavajući zemljama da prikupe cijene za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda. Projekat PKM sprovodi se pod rukovodstvom EUROSTAT-a i OECD-a.
Rezultati istraživanja su iskazani preko “indeksa nivoa cijena” koji omogućavaju poređenje nivoa cijena među zemljama u odnosu na prosjek Evropske unije. Ako je indeks nivoa cijena veći od 100, zemlja se smatra relativno skupljom u poređenju sa prosjekom EU, a ako je indeks nivoa cijena manji od 100, zemlja se smatra relativno jeftinijom u poređenju sa prosjekom EU.
U 2018. godini nivoi cijena za hranu, piće i duvan značajno su varirali među evropskim zemljama. Potrošačke cijene za hranu i bezalkoholna pića u Danskoj su 30% iznad EU prosjeka, dok je najjeftinija članica Evropske unije Poljska, čije su potrošačke cijene 31% ispod prosjeka EU.
Nivo potrošačkih cijena za hranu i bezalkoholna pića u Crnoj Gori u 2018. godini iznosio je 78% prosjeka EU, dok je u zemljama regiona iznosio: Albaniji 79%, Srbiji 78%, Bosni i Hercegovini 76%, a u Sjevernoj Makedoniji 62% evropskog prosjeka.

Saopštenje

.