Istraživanje o zadovoljstvu korisnika 2022. godine - U cilju praćenja zadovoljstva korisnika kvalitetom podataka i utvrđivanjem njihovih potreba, Uprava za statistiku sprovodi Istraživanje o zadovoljstvu korisnika.
Novosti

18.12.2019
Bruto domaći proizvod (BDP) i stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći za 2018. godinu

EUROSTAT je 13. decembra 2019. godine objavio podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2018. godinu, iskazanim preko standarda kupovne moći. MONSTAT je učestvovao u ovom projektu zajedno sa nacionalnim statističkim institutima ostalih evropskih zemalja.
 
Bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2018. godini iznosio je 48% prosjeka EU.
 
Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 261% evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 51% prosjeka EU.
 
Od zemalja iz regiona, koje imaju status kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU, Crna Gora ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 48% prosjeka EU, dok se Srbija nalazi na drugom mjestu na nivou od 39% prosjeka EU. Sjeverna Makedonija se nalazi na nivou od 37% evropskog prosjeka, dok se Albanija i Bosna i Hercegovina nalaze na nivou od 31% evropskog prosjeka.
 

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM među zemljama članicama u 2018. godini se kretala u rasponu od 56% prosjeka EU u Bugarskoj do 134% prosjeka EU u Luksemburgu. 

Saopštenje


.