Međunarodni monetarni fond (MMF)

Međunarodni monetarni fond (MMF): MMF je organizacija od 185 zemalja koja nastoji promovisati globalnu monetarnu saradnju, olakšanu međunarodnu trgovinu, promovisati visoku zaposlenost i održiv poljoprivredni rast i smanjenje siromaštva. Program pruža finansijsku i tehničku pomoć svojim članovima.

MMF i MONSTAT su sarađivali u sledećim projektima:

2012-2014
Izgradnja kapaciteta za održivi razvoj statistike realnog sektora u istočnoj Evropi
MMF-ovo statističko odjeljenje (STA) pokrenulo je trogodišnji projekat, finansiran od strane Vlade Japana, kroz administrativne račune za odabrane MMF djelatnosti.

Glavni cilj projekta je da pomogne devet zemalja jugoistočne Europe u poboljšanju tačnost procjene nacionalnih računa i cijena. Projekat je podržan od strane tri dugoroča eksperta realnog sektora, a sastoji se od nekoliko radionica i misija koje će se sprovesti u periodu od tri godine.

10-17. septembar 2014.
Misija na temu statistike nacionalnih računa  
Zavod za statistiku je u toku 2014. godine bio domaćin  misije u periodu od 10-17. septembra 2014. godine u kojoj su učestvovali predstavnici MMF-a, predstavnici Centralne banke Crne Gore, kao i zaposleni MONSTAT-a,Odjeljenje nacionalnih računa.
Ovdje možete preuzeti izvještaj 256 KB

4–11. septembar 2013.
Misija na temu statistike nacionalnih računa

Na zahtjev menadžmenta Zavoda za statistiku Crne Gore – MONSTAT, misija MMF-a posjetila je Podgoricu u periodu od 4 – 11. septembra 2013. godine. Cilj misije bio je da se pruži pomoć MONSTAT-u u izradi BDP-a za 2012. godinu i utvrđivanju plana rada za izradu kvartalnih nacionalnih računa.
Ovdje možete preuzeti izvještaj  497 KB

22. avgust – 2. septembar, 2011.
Izvještaj o statistici nacionalnih računa
Kao odgovor na zahtjev Crne Gore, statistička misija nacionalnih računa MMF-a (NA) posjetila je Podgoricu tokom 22. avgusta 2. septembra 2011. god u cilju pružanja pomoći Zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT).
Glavni cilj misije je pomoći osoblju Monstat-a u kompilaciji BDP-a za 2010. i dalji razvoj sistema za sastavljanje kvartalnih nacionalnih računa (QNA).
Ovdje možete preuzeti izvještaj  497 KB

2. avgust 2009. - 1. avgust 2010.
Izvještaj o realnom sektoru statistike
Kao dio tehničke pomoći (TA) programa MMF - Odjeljenja za statistiku, a uz potporu MMF-ovog Evropskog odjeljenja (EUR), MONSTAT je imao dugoročnog savjetnika u realnom sektoru statistike za Crnu Goru u periodu od 2. avgusta 2009. - 1. avgusta 2010. Projekat je finansiran od strane Vlade Japana kroz administrativne račune za odabrane MMF djelatnosti.

Glavni cilj projekta bio je pomoći Crnoj Gori u razvoju kompilacije nacionalnih računa i statistike spoljne trgovine (FTS). Savjetnikova osnovna djelatnost usmjerena je na izradu procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) po proizvodnim i rashodnim komponentama u tekućim i stalnim cijenama, poboljšanje tačnosti spoljnotrgovinske statistike (FTS), i razvoja indeksa cijena uvoz/izvoz-a. Ostale aktivnosti uključuju pomaganje Crnoj Gori u razvoju izvora podataka za nacionalne račune i poboljšanju osnovne ekonomske statistike.

Ovdje možete preuzeti izvještaj 450 KB

5-14 mart, 2008
Tehnički izvještaj misije o statističkim nacionalnim računima
Misija je nastavak  aktivnosti MMF-ovog statističkog odjeljenja (STA) nacionalnih računa sprovedenih u aprilu 2007, prateći radni plan za poboljšanje procjene nacionalnih računa koja je razvijen i dogovoren s vlastima.

Cilj misije je podrška državnim tijelima u sastavljanju procjene godišnjih nacionalnih računa (NA) za 2006-u i za poboljšanje izvora podataka i statističkih tehnika koje se koriste za sastavljanje godišnjih finansijskih izvještaja.

Ovdje možete preuzeti izvještaj    87 KB
 

.