Obavještenje o terenskim aktivnostima anketara Uprave za statistiku tokom aprila, maja i juna 2024. godine
Organizaciona struktura za pripremu i realizaciju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine

Organi i izvršioci u pripremi popisa

Uprava  za statistiku priprema, organizuje i sprovodi Popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

Za poslove pripreme Popisa stanovništva, Uprava za statistiku formira:

1. Komisiju za rukovođenje pripremom i realizacijom Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine

2. Komisije zadužene za pripremu specifičnih poslova popisa (Komisija za izradu Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova i predloga budžeta za realizaciju Popisa 2021. godine, Komisija za izradu i sprovođenje metodologije Popisa stanovništva 2021. godine, Komisija za izradu i sprovođenje organizacionog uputstva Popisa stanovništva 2021. godine, Komisija za ažuriranje prostornog registra, Komisija za obradu podataka i IT podršku, Komisija za koordinaciju komunikacije sa državnim institucijama, medijima i ostalim korisnicima)

Od 30. 12. 2018. godine, od kada su počele pripreme tradiconalnog popisa stanovništva, u njegovoj pripremi učestvuje 40 zaposlenih MONSTAT-a. 

Pored navedenih organa, kao svoje predstavnike, Uprava imenuje državne instruktore koji neposredno pripremaju određene pretpostavke popisa (ažuriranje prostornog registra i obuka učesnika popisa), a kasnije tokom realizacije popisa kontrolišu i koordiniraju rad svih učesnika u popisu u skladu sa metodologijom i zakonom. 

Pored navedenih organa, određene obaveze u pripremama popisa odnosno stvaranju pretspostavki popisa, imaju i:

- Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (predlagač zakona o popisu stanovništva, kao i obezbjeđivanje potrebnih finansijskih i kadrovskih resursa neophodnih za realizaciju popisa);

 - Uprava za katastar i državnu imovinu i jedinice lokalne samouprave (adresni registar i sa njim povezane pretpostavke u cilju ažuriranja prostornog registra);

Organi i izvršioci u realizaciji popisa

Određene poslove pripreme, organizacije i sprovođenja popisa na teritoriji opština, Glavnog grada i Prijestonice (u daljem tekstu: jednica lokalne samouprave), Uprava obavlja preko popisnih komisija. 

Pored popisnih komisija, određene obaveze u pripremama i sprovođenju popisa imaju Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova.

Neposredni izvršioci popisa su popisivači i instruktori.

Važna dokumenta:

.