Novosti

20.06.2024
Prva procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) i stvarne individualne potrošnje (SIP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći (SKM)

Prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2023. godini iznosio je 52% prosjeka EU-27.

Od zemalja članica EU, najveći bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći (SKM) zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva puta iznad prosjeka EU-27, i iznosi 239% evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 64% prosjeka EU-27.

Od zemalja iz regiona, prema prvoj procjeni EUROSTAT-a, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 76% prosjeka EU-27, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu na nivou od 52% prosjeka EU-27. Srbija se nalazi na nivou od 46% evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na nivou od 41%, Bosna i Hercegovina i Albanija na nivou od 35% evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema standardu kupovne moći, prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala u rasponu od 70% prosjeka EU-27 u Mađarskoj do 138% prosjeka EU-27 u Luksemburgu.

Saopštenje


.