Novosti

20.10.2024
Evropski dan statistike

Ove godine pod sloganom “Zvanična statistika, prozor za razumijevanje društva“ – 20. oktobra obilježava se Evropski dan statistike.

Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o važnosti zvanične statistike kao temelja za analize i razumijevanje društvenih i ekonomskih struktura i procesa, što doprinosi boljem donošenju odluka na svim nivoima.

Zvanična statistika igra ključnu ulogu u razumijevanju društva jer pruža kvantitativne podatke o različitim aspektima života, uključujući demografiju, ekonomiju, zdravstvo i obrazovanje. Ovi podaci pomažu u analizi trendova, donošenju odluka i formulaciji politika i strategija.

Transparentnost i dostupnost zvaničnih statističkih podataka su ključni za jačanje povjerenja javnosti u institucije i podsticanje aktivnog učešća građana u društvenim pitanjima.

Misija statističkog sistema Crne Gore je da pruži pouzdane, kvalitetne, pravovremene i međunarodno uporedive rezultate zvanične statistike za potrebe svih korisnika/ca. Proizvodnja rezultata zvanične statistike vrši se na osnovu statističkih standarda, korišćenjem savremene tehnologije uz poštovanje statističke povjerljivosti.

Uprava za statistiku pridružuje se obilježavanju ovog datuma i čestita Evropski dan statistike statističarima i svim korisnicima statističkih podataka.

Više o ovogodišnjem Evropskom danu statistike možete vidjeti na sljedećem linku: https://ec.europa.eu/eurostat/web/european-statistical-system/european-statistics-day

Saopštenje

 


.